Ana Sayfa Geri                           Modemler

 

I. Modem

Modem aygıtları bilgisayarın telefon hatları aracılığıyla iletişim kurmasını sağlarlar. Modem adı, Modulator ve Demodülator adlarından gelir.

Modem iletişiminde şu temel terimler kullanılır:   

TERİM

AÇIKLAMA

BAUD RATE

MODEMİN HIZI.

BPS

BİTS PER SECOND (SANİYEDEKİ BİT) OLMAK ÜZERE MODEMİN HIZI.

A. Sayısal İletişim

Telefon aracılığıyla bilgisayarlar arasında bilgi alışverişi yapmak çok adımlı bir işlemdir. İlk adımda veriler paralel formdan seri forma çevrilir. Ardından sayısal veri paketlere bölünür.

Asynchronous iletişimde iki aygıt birbirine bağlanmadan iletişi yapılır. Synchronous iletişimde ise gönderilen veri kümelerinin zamanlaması tam olarak yapılır.

PC-to-PC iletişimde modemler Kermit, Xmodem, Ymodem ve Zmodem gibi protokolleri kullanırlar.

II. Uzaktan Erişim

Modemlerin diğer bir kullanım alanı da dial-up bağlantılarla Internet'e bağlanmaktır.

Dial-up bağlantılar, kendi modemleri ve telefon bağlantıları aracılığıyla bir RAS server'a bağlanırlar. Bu bağlantının olabilmesi için, şüphesiz RAS server üzerinde gerekli düzenlemelerin yapılması gereklidir.

Uzaktan erişim (remote access), LAN networklerine göre değişik protokoller tarafından desteklenir.

PPP (Point-to-Point Protocol): TCP/IP, IPX, NetBEUI, AppleTalk gibi çok sayıda protokolü destekleyen bir protokoldür. Windows NT PPP sadece TCP/IP, IPX ve NetBEUI protokollerini destekler.

PPTP (Point-to-Point Tuneling Protocol): Internet üzerinden erişimi sağlayan protokoldür. PPTP teknolojisi çok prokollü sanal bir network’ü yaratır. RAS Server’larına modem’ler aracılığıyla ulaşılır. PPTP ise RAS server’lara Internet üzerinden erişimi sağlar.

PPTP protokolü PPP paketlerinin TCP/IP networkleri üzerinden yönlendirilmesini sağlar. PPTP, TCP/IP, IPX ve NetBUEI protokollerini destekler. Ancak uzak (erişilecek) network bir TCP/IP network’ü olmalıdır.